Historia


Yhdistyksemme juuret yltävät aina 90-luvun Salon Pahkavuoreen, jolloin lapsena kokoonnuimme paikalliselle hiekkakentälle pelamaan pesäpalloa ja jalkapalloa. Sama idea on säilynyt tähän päivään asti. Käytännössä se tarkoittaa yhdessäoloa ja yhdessä tekemistä. Klisee, mutta toimiva klisee. Luotamme edelleen hyviin tapoihin ja hyvien tapojen toistoon. 

2000-luku oli pesäpallon kulta-aikaa. Kokoonnuimme melko säännöllisesti Pahkavuoreen tai vähän etäämmälle Karjaskylän koulun hiekkakentälle pelaamaan. Tällöin alkoi myös allekirjoittaneen ensimmäiset Suuret Kertomukset pesäpallopelien kulusta. Käytännössä ironisoin meidän omaa toimintaamme.
Harrastimme myös videokuvausta, ja kerran saimme paikallisen maajussin vihaiseksi, koska hän luuli meidän olevan eläinaktivisteja.  

2010-luvulla siirryimme sisätiloihin pelaamaan sählyä. Aluksi Karjaskylässä, sittemmin Muurlassa. Grandioottimaisen Suursählyn aloitimme 2021.
Idea tämän päivän Suursählyssä on alkuperäinen: kaikki ovat tervetulleita mukaan. Pelataan tavan vuoksi, tai leikkisästi sanottuna "ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi"

Sählyn ohella ironisoimme modernia urapöhinää ja hyvinvointihypetystä, ja joka puolelta esiin ponnahtelevaa "hyvän elämän reseptiä".
Kritisoimme myös ammattiurheilun ja harrastetoiminnan välistä voimakasta vastakkainasettelua. Superlatiiviajattelu ei ole meidän intresseissä. 

Yhdistyksen nimi Salon taide ja filosofia syntyi 2020-luvun taitteessa. Taide suuntaa itseilmaisuun, filosofia totuuteen. Käytännössä toteutamme molempia hyvin pragmaattisella tavalla.
Taide näyttäytyy jäsentemme taiteellisissa harrasteissa, filosofia taas ensinnäkin lukemisena mutta myös kerran kuussa tapahtuvana Filosofiaryhmänä.
Suositussa Filosofiaryhmässä käymme ohjattua keskustelua ja väittelyjä aina yhdessä valitun aiheen pohjalta.
Lisää ryhmästä löydät täältä
 

90-luku

Ysärillä urheilimme kunnan kentillä. Se oli meille lapsille luontevaa. Sitä vain haettiin kavereita kotoa ja alettiin pelaamaan. Tällainen menneen muistelu on tietenkin nostalgista ja siten värittynyttä, mutta se on kuitenkin jättänyt oman muistijälkensä.
Siihen aikaan jotkut ohikulkevat vanhemmat osallistuivat myös peleihin. Se oli aitoa yhdessäoloa. Vielä ei ollut olemassa helppoa ja selkeää netistä bongattavaa ryhmäliikuntatarjontaa, josta tarkka ja ympäristöstään tietoinen kuluttaja voisi oman mielenkiintonsa kohteen valita, ja jonka hän voisi myös yhtä helposti aloittaa ja lopettaa. Siksi itsekurikin oli erilaista.
Pelasimme kesällä pesistä, talvella lätkää. Muistan että joukossa oli aina sekä tyttöjä että poikia. 
 

2000-luku

2000-luvulla teini-iän ja täysikäisyyden myötä pelien luonne oli erilaista. Alkuun pelattiin pesistä vaikka pelaajia olisi ollut vain kolme. Pelaaminen oli pelaamista vailla sen suurempia tavoitteita tai "missioita". Kunto pysyi hyvänä eikä puhelimen tai internetin houkutukset olleet vielä kovinkaan rajuja.
2000-luvun puoliväliin tultaessa astui kuvioihin myös tytöt ja alkoholi. Urheilun houkutukset vaihtuivat muuhun. Vuosikymmenen lopulla pelejä alettiin pelaamaan humalassa, ja urheilu jäi yhä vähemmälle. Viihde vei lopulta voiton.


2010-luku

10-luku oli sählyn aikaa. Ensin soiteltiin halukkaat pelaajat läpi, sitten varattiin liikuntasali. Kun ensimmäiset salivuorot varattiin, puhelimesta vastannut liikuntapalveluiden työntekijä toivotti ryhmän lämpimästi tervetulleeksi pelaamaan. Sanoipa vielä Salon kaupungin tukevan kaikkea liikuntaa. Ja niin tukikin.
Aloimme pelata säännöllisesti tiistaisin Karjaskylän koulun liikuntasalissa. Kaupunki hankki meille sählymaalit.
Joskus vuosikymmenen puolivälissä otimme myös tavaksi käydä aftergameilla lähipubissa. Se oli hyvin seurallista aikaa, joskin myös allekirjoittaneelle tosi raskasta aikaa. Palautuminen oli huonoa, rasitus kovaa.

Kun karjaskylän koulu myytiin, ryhmä vaihtoi Muurlaan, missä pelaamme edelleen. Siellä ryhmäkoko kasvoi suureksi. Tiistain tunnin iltavuorot vaihtuivat ensin lauantain kahdentunnin päivävuoroihin, ja nykyiseen keskiviikon iltavuoroon.

2020-luku 

20-luku on ollut järjestäytyneempää ja vakavampaa aika. Menestyksistä ja pettymyksistä viisastuneena vuonna 2021 aloitettu Suursähly pelaa keskiviikko-iltaisin klo.19.00 ja ironisoi kaikkea sellaista, mitä grandioottimaiseen hyvän elämän idealisointiin yleisesti liittyy. Ajatus on silti sama vanha: kokoonnumme pelaamaan ja puhumaan paskaa. Ihan vain huvin ja urheilun vuoksi.
 

Hieman arvoista:

Vuosien myötä yhdistyksen arvot ovat kirkastuneet entisestään. Näkemyksemme on, että hyvät elämäntavat, kuten älylliset, terveydelliset tai sivistykselliset elämäntavat eivät ole mitään rakettitiedettä, eivätkä asiantuntijoiden saneluvallassa. Vähiten niitä tulisi näytellä.
Tutkittua tietoa emme sen enempää julkisesti kritisoi. Sitä voi kaikki tehdä tahoillaan ja itsenäisesti, enemmän tai vähemmän vakavasti. Oman maun ja omatunnon mukaan.
Älyllistä rehellisyyttä pidämme arvossa. 

Hyvät elämäntavat ovat loppujen lopuksi viitseliäisyyttä. Se on sitä minkä makuun pääsee. Se on sen kuuntelua millainen sävel sielussa milloinkin soi. Ikävä kyllä tänään tarjolla on jos ja millaista viihdeohjelman ja roskaruuan kohtuutonta houkutusta, ja muutakin tiedollista ähkyä, että yksilö suorastaan hukutetaan kaikenlaisten houkutusten paljouteen. Siksi toivomme, että yhdistyksemme toimintaan nimenomaa viitsitään osallistua. Että asioita viitsitään rajata niiden itsensä vuoksi.
Me pidämme arvossa sitä aikaa, jonka toisillemme tarjoamme. Siinä on meidän "taika".

Järjestäjänä koen, että harrasteporukan toimintaa ei saa liikaa altistaa trendikäsityksille tai ihanteille. On olemassa rajat milloin toiminta on sujuvaa, ja milloin pakonomaista.
Meidän toimintamme on pysynyt vuosikymmenten ajan sujuvana. Hommaa ei ikinä tehdä vain yhden ihmisen itsetunnon paisuttelemiseksi, vaan yhteiseksi harrasteeksi. Siksi emme markkinoi voimakkaasti tai toimi ns "ajan hermolla".
Yritämme pitää ryhmäkoot sopivana.
Ja nimenomaa kaikki ovat tervetulleita yhdistyksemme toimintaan.

Yhdistyksemme ei ole ammatillinen, vaan ammattielämän ulkopuolista hyvin organisoitunutta harrastetoimintaa. Meillä ei ole kiire kasvattaa mitään tai pelastaa kaikkia ja koko maailmaa. Meillä ei ole työaikaa emmekä saa tästä palkkaa.
Kiireettömyys on avain siihen, miksi yhdistyksemme arvot myös rehellisesti heijastuvat käytäntöön. Meillä ei ole salaisia taloudellisia kannattavuuspyrkimyksiä, tai mahtipontisen kaunopuheisia hankkeita, jotka pinnan alla ohjaisivat strategiaamme tai ajatteluamme.

Yhdistys pysyy irti politiikasta ja pyrkii rahoittamaan toimintansa mahdollisimman itsenäisesti.
 

- Joonas 29.9.2024